"Najdi svojo vertikalo"
(končano)

Udeleženka o metodi Feldenkrais in izkušnjah z serijo skupinskih delavnic

Že od osnovnošolskih dni naprej sem imela težave s hrbtenico, skolioza, kifoza. Z leti so se zadeve še poslabšale,  zaradi premalo gibanja in sedečega dela. Osnovnim težavam s hrbtenico so se pridružile še druge: sesedanje vretenc, izrastki in bolečine. Bolečine v hrbtenici so postale dnevna stalnica. Lahko bi rekla, da se jih človek že kar navadi.

Pred dobrim letom dni, v zrelih letih življenja, pa so težave s hrbtenico, predvsem pa bolečine, postale zelo intenzivne. V dobrih treh mesecih me je dvakrat doletela neznosna bolečina v ledvenem delu in nogah ter v prsnem delu hrbtenice. Tablete proti bolečinam niso več delovale.

Po naključju sem izvedela za terapevtko, ki zelo učinkovito pomaga pri težavah s hrbtenico. Bolj iz obupa kot z vero sem se odpravila na terapijo. Šok: pričakovala sem klasične fizioterapevtske prijeme, ki sem jih doslej poznala, doživela pa sem nežne prijeme, blage gibe, ki jih je terapevtka izvajala na mojem telesu. Med terapijo sem se spraševala o učinkovitosti takega pristopa. Skepsa med terapijo je naraščala vse do trenutka, ko sem stopila na tla. Začudeno sem opazovala svoje telo, ki se kar naenkrat ni več želelo gibati v skladu z mojim prepričanjem, moja drža je bila bolj pokončna, bolečine v ledvenem in prsnem delu hrbtenice so se omilile.  Naslednji šok sem doživela, ko sem sedla v avto in položila roke na volan. Avtomatično sem želela roke in telo postaviti v položaj, ki sem ga dotlej poznala, vendar ni šlo. Zavedla sem se, da sem se pripeljala na terapijo vsa skrivljena, odpeljala pa sem se s pokončno držo. Po slabem tednu dni od terapije so bolečine izginile, drža je postala bolj pokončna.  Zdelo se mi je nemogoče, kar se je zgodilo. Takih pozitivnih učinkov   nisem pričakovala. Učinkovitost je mejila že na čudež.

Iz radovednosti sem pričela raziskovati in se spoznala s Feldenkrais metodo. Ugotovila sem, da Feldenkrais metodo izvajajo tudi v Sloveniji.

Slutila sem, da za leta zanemarjanja hrbtenice ena terapija ne bo prinesla dolgoročnih učinkov, zato sem se odločila, da se pridružim delavnicam za izboljšanje drže in počutja. Osem tednov sem redno obiskovala delavnice in najmanj enkrat na teden vsako vajo sama ponovila.

Po vsaki delavnici sem bila vedno znova vzhičena nad rezultati. Majhni in preprosti gibi, ki sem jih izvajala pod vodstvom terapevta,  so v moje življenje prinesli neverjetno spremembo na bolje. Po vsaki delavnici sem imela občutek, da so se moja pljuča razširila, lažje sem dihala, moja telesna drža je bila vedno bolj pokončna, bolečine v prsnem delu so praktično izzvenele, vrnila se je energija, zavedanje telesa, občutek lahkotnosti telesa in  dobro splošno počutje.

Vesela sem, da mi je življenje namenilo spoznati se s Feldenkrais metodo, ki je postala stalnica v mojem življenjskem ritualu. In še vedno sem po vsaki vaji prevzeta nad njenim neinvazivnim pristopom ter njeno učinkovitostjo. Priporočam vsem!

S.L. iz okolice Ljubljane